Hoe goed zorg jij voor je oren?

Laten we een raadspelletje doen. Het is één van je belangrijkste organen… een zintuiglijk orgaan zelfs, waar je héél goed voor moet zorgen zowel praktisch als preventief. Ik realiseer me dat dit nog steeds op alle zintuiglijke organen slaat, maar voordat je straks een gehoorapparaat kopen moet overwegen, laten we eens kijken naar hoe goed jij voor je oren zorgt. Je oren, dat was het antwoord!

Dankbaar

Eigenlijk zijn je oren en is je gehoor iets dat heel weinig aandacht en liefde nodig heeft. Voor je ogen moet je constant uitkijken; die zijn kwetsbaar voor zo’n beetje alles wat de wereld te bieden heeft én voor je eigen genen, in sommige gevallen, en zelfs voor dingen als smaak moet je nogal goed zorgen. Niet te veel hitte óf te veel kou, en ook niet te ziek worden, want dan is je smaak alweer anders. Maar nee hoor, niet bij je gehoor. Om dat zo te houden zijn er twee belangrijke facetten van verzorging die je moet onthouden. De eerste is het schoonhouden van je oren. Je ziet mensen vast weleens oorsmeer verwijderen met een wattenstaafje, of wellicht doe je dit zelf. Een beetje advies: doe dit nooit! Een wattenstaafje geeft niet mee en duwt waarschijnlijk meer oorsmeer verder naar binnen, dan dat het oorsmeer verwijderd. Ook is het gevaarlijk; je kan zelfs je trommelvlies beschadigen. Laat het dus professioneel verwijderen als je er écht last van hebt. 

Altijd opletten 

Het schoon en blij houden van je oor is één ding, maar dan is er nog je gehoor. Het belangrijkste wat je voor je gehoor kan doen is ook meteen heel abstract; preventieve verzorging. Dat vertaalt vrij naar: het voorkomen van gehoorschade door weg te blijven van risico’s, of in ieder geval zoveel mogelijk. In onze alsmaar innoverende maatschappij die steeds weer nieuwe, luidere, betere speakertechnologie ontwikkelt, wordt dit moeilijker en moeilijker, daar zijn wij ons ook van bewust. Meer festivals, grotere speakers, koptelefoons met meer bas, noem het maar op. Een paar voetregels om te onthouden: zet je muziek nooit harder dan je telefoon aangeeft dat goed is, gebruik het liefst geen oortjes die je oren in gaan, sta nooit te dicht bij je speakers en draagt oordoppen bij concerten die binnenspelen. 

 

Als je je écht zorgen maakt om je gehoor, ga dan zo snel mogelijk naar een audicien. Beter nu goed voor jezelf zorgen dan later met de gebakken, gehoorbeschadigde peren zitten. 

Geef een reactie